25 MEI

Lente 2012

Lente is terugkrijgen wat je in de herfst met een zeer hart afgestaan hebt.


Toen mijn zusje en ik nog klein waren, verstopte mijn moeder van tijd tot tijd een gedeelte van ons speelgoed boven in een kast.  Wat een feest als we onze oude schatten na een paar weken weer terug kregen, net zo opwindend als nieuw speelgoed krijgen!  Zo voel ik me nog steeds als ik het eerste sneeuwklokje zie bloeien in de lente,als ik de tjif-tjaf weer hoor roepen, als de eerste zwaluwen weer om het huis cirkelen en als ik een klein vaasje speenkruid op mijn tafel zet.  We krijgen alles weer terug, iedere week wat nieuws om te ontdekken!


Dit jaar hebben we in Amerika compleet lente gevierd.  In de nestkast naast mijn werkkamer raam werd druk gevoerd door een paartje zwartkopmezen.  Iedere dag dat de ouders met een snavel vol voer de nestkast in doken, werden de porties groter.  Een dag of tien voor ons vertrek naar Nederland waren het heel kleine beetjes die ze in hun snavel hadden, amper te zien.  Kleine insecten,bladluizen.  Toen werden het kleine rupsjes, de rupsjes werden groter,en de dag voor ons vertrek kwamen ze aan met rupsen waar je u tegen zegt, zo groot!

Om de hoek van het huis,in een houten betimmering heeft vorig jaar een specht een nestholte uitgehakt.  Dit jaar was hij er te laat bij : spreeuwen hebben het nest al in beslag genomen.  En het moet wel een heel diepe holte geweest zijn, want het echtpaar spreeuw sjouwt nu al twee volle weken koortsachtig nestmateriaal naar binnen.  Strootjes, sprieten, takjes, veren, touwtjes, blaadjes, en ik heb er zelfs een stevige stengel in verdwijnen van wel 80 centimeter! Dit moet Klein Soestdijk worden!


Een eindje verder aan het huis hangt een pracht van een nestkast die ik ooit toegestuurd kreeg van vogelvrienden uit Texas.  Zelf gemaakt , met over het puntdak een omgevouwen nummerbord uit Texas om het waterdicht te maken.  Echt mijn mooiste nestkast - en wat doet nou die eigenwijze Phoebee (een soort vliegenvanger) met zo'n uniek huis???? Hij bouwt een stevig nestje van mos, korstmos en spinnenwebjes.....boven op het  schuine dak!  Ook die jongen stonden op het punt van uitvliegen.  Uit het ronde gaatje van de nestkast keek een tevreden boomkikkertje.

En dan de bluebirds! Die hebben de speciale bluebird nestkast weer in beslag genomen waar ze ieder jaar in broeden.  Wat een schoonheden! De hele dag heb ik ze zien rondflitsen op jacht naar beestjes in het hoge gras, sprinkhanen, kevertjes, vlinders, alles ging mee de kast in.  Een onvergelijkbare kleur blauw als de zon over hun rug schijnt, heerlijk om te tekenen.  Vroeg en warm was de lente dit jaar in Missouri.  Mijn pioenrozen bloeiden al op 20 april terwijl de laatste tulpen stonden weg te kwijnen bij temperaturen soms van boven de dertig graden.  Het was moeilijk om afscheid te nemen van de broedende ganzen en woodducks, de wonderbaarlijk fel geel-oranje gekleurde oriolen, de kolibries,de kalkoenen en wasberen....

Maar nu heb ik weer mijn mezen, de winterkoning die zijn nest weer gebouwd heeft in het nestkastje aan mijn werkkamer op de Veluwe.  En zelfs de eend broedt weer onder de rhododendrons aan de vijver.  Ik geniet zo van de geur van de azalea's in de bosrand, en mijn kruidentuin.

 

Inloggen

Vul uw e-mailadres en wachtwoord in om in te loggen.
Mijn e-mail adres:
Mijn wachtwoord: (wachtwoord vergeten?)