Selecteer uw taal   

Marjolein's tuin in Missouri
In Missouri wil het nog wel eens voorkomen dat in plaats van vogels ik een wasbeer in het vogelhuis aantref. 

's Avonds voor het naar bed gaan doe ik nog even alle buitenlampen aan.  Soms zie ik de herten in het hoge gras liggen, rustig herkauwend op mijn tuinplanten. 

Soms ontdek ik een coyote, een stinkdier of een opossum.  Bijna altijd zit er wel ergens een wasbeer om het huis.  Omdat we een vuilniszak buiten hebben laten staan - of omdat we vergeten zijn de B.B.Q. af te dekken.

Naast de voordeur is er een grote gemetselde vijverbak met waterlelies, riet, pepermunt en...goudvissen.  Dat is de reden dat daar vaak een wasbeer op de brede rand zit: goudvisje halen!

Maar vanavond zijn de drie jonge ondernemers alleen op pad.  En ze hebben het vogelvoederhuis ontdekt.  Gááf jongens!  Met veel gewurm en geworstel passen er twee tegelijk in.  De kleinste wordt weggejaagd, het zal hun zusje wel zijn.  Als ze geluk heeft laten ze nog wat voor haar over.De knalgele American Goldfinch op de echinacea's - dan val ik plat achterover van plezier en ga het lekker tekenen.  Zoiets als stiekem met je vinger de slagroom van de taart snoepen.

De echinacea's hebben we in onze Amerikaanse tuin geplant omdat die het zo goed deden in de ons omringende prairie.  Dat was een goed en groen idee, want nu hoeven we zelfs in die droge, hete, mid-Amerikaanse zomers geen sproeier meer aan te zetten. 

Luisteren naar de natuur.Prairiegrasland met wilde bloemen, zo zag de natuur er in Missouri uit, duizenden jaren lang.  Zo vonden de immigranten het midden van Amerika rond 1800.  Als je nu over Missouri vliegt zie je een drukke lappendeken met steden, dorpen, landbouwgebieden, alles fijn dooraderd met highways en de interstate.

Gelukkig zijn er nog grote natuurgebieden, waar de natuur op postzegelformaat mag laten zien hoe sterk en mooi ze kan zijn.  Alsof er geen mensen bestaan.  Beschermd door mensen.

 

Inloggen

Vul uw e-mailadres en wachtwoord in om in te loggen.
Mijn e-mail adres:
Mijn wachtwoord: (wachtwoord vergeten?)